Wyszukiwarka
Jak zmniejszyć poziom cukru w diecie naszych dzieci?
Dodał admin, 2011-03-08
Tak dobrze znany nam smak gazowanych napojów i słodkiego jedzenia, jest dla wielu ludzi czymś, bez czego nie można się obyć.


Jednak biorąc pod uwagę wzrastający odsetek dzieci otyłych, z cukrzycą i podobnymi dolegliwościami, najlepszym wyjściem jest zaangażowanie rodziców do uczenia swoich podopiecznych na temat stosowania prawidłowych diet o małej zawartości cukru. Aby obniżyć zawartość cukru w diecie dziecka, możemy skorzystać z kilku strategii. Musimy być wytrwali, a co najważniejsze kreatywni i zaradni, ponieważ większość potraw serwowanych w dzisiejszych restauracjach, a nawet pakowane płatki zbożowe, zawierają zbyt duże ilości cukru. W rezultacie tego, wiele dzieci musi spożywać coraz większe ilości cukru, gdyż ich podniebienie przyzwyczajone jest do określonych, słodkich smaków. Czytajmy uważnie. Pamiętajmy, aby dokładnie zapoznać się z treścią opakowania produktu, który chcemy spożyć. Badania dowiodły, że powinniśmy uważać na produkty zawierające takie składniki jak dekstroza, glukoza, sacharoza, syrop kukurydziany, koncentraty soków, czy syropy z fruktozą. Nawet pokarmy dla dzieci mogą zawierać te składniki, znajdziemy je również w lodach, ciastach, puszkowanych owocach, słodyczach i napojach gazowanych.Zapomnijmy o syropie. Nie musimy dodawać słodkich syropów, aby nasze potrawy smakowały dzieciom. Starajmy się być bardziej innowacyjni, do potraw dodawajmy owoce, takie jak maliny i truskawki. Jeśli nie jest to możliwe, do słodzenia potraw zamiast syropów możemy użyć zwykłego miodu. Co więcej, najwcześniej jak to możliwe starajmy się kontrolować, co nasze dzieci spożywają na śniadanie. Uważajmy także na słodzone płatki śniadaniowe.Woda zamiast soków. Oczywiście, na rynku są produkty, które zawierają 100% soku owocowego, pamiętajmy jednak, aby wybierać firmy o uznanej pozycji. Jeśli takich nie ma, lepiej jest sięgnąć po wodę. Możemy również rozpuścić sok w wodzie, a w przypadku, gdy nasze dziecko w dalszym ciągu domaga się soków owocowych - róbmy je samodzielnie w domu. Gdy nie mamy na to czasu, rozwiązaniem będzie wyciśnięcie do szklanki wody odrobiny cytryny. Dotyczy to również koktajli mlecznych. Użyjmy blendera do zmieszania zamarzniętego owocu z mlekiem, a nasze dziecko wypije smaczny koktajl o mniejszej zawartości cukru.Przemyślmy nasze działania. Starajmy się przygotowywać zdrowe przekąski z wyprzedzeniem. Zamiast kupować słodycze i wkładać je do przezroczystego słoika, z którego dziecko w każdej chwili może korzystać, załadujmy lodówkę i stół kuchenny dużą ilością warzyw i owoców. Seler i marchewka, pomarańcze, banany i jabłka, to tylko niektóre propozycje. Ponadto, aby zwalczyć chęć sięgania po czekoladę, częściej podawajmy zdrowsze kakao lub czekoladę gorzką. Zdrowsze przekąski mogą także przyjmować formę rodzynek, suszonych owoców, migdałów, fig i daktyli, zamiast ciast i ciasteczek.Unikajmy przypraw. Najszybciej jak się tylko da, starajmy się nie dopuścić, aby dziecko przyzwyczaiło się do dodawania przypraw do posiłków, głównie ketchupu. Kubki smakowe naszych dzieci mogą szybko przyzwyczaić się do posiłków niezawierających ketchupu. A ketchup, w rzeczywistości, zawiera mnóstwo cukru. Teoria w praktyce. Bądźmy wzorami dla naszych dzieci. Stosujmy teorię w praktyce, a to, co znajduje się na talerzu naszego dziecka powinno również znajdować się na talerzu rodzica.







WARTO PRZECZYTAĆ
  • Układ krążenia Układ krążenia możemy porównać do systemu wodociągowego albo układu transportującego wodę i substancje odżywcze w drzewie. Substancją transportową jest w organizmie ludzkim krew
  • Układ pokarmowy W dużym uproszczeniu układ pokarmowy składa się z jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelit oraz odbytu. Pożywienie, które spożywamy przechodzi przez przełyk do żołądka.
  • Motoryczność człowieka Rozwój motoryczny człowieka uzależniony jest od pewnych, zmieniających się z wiekiem cech, jak wytrzymałość, czy elastyczność tkanki kostnej
  • Witamina E Witamina E powstaje tylko w roślinach. Zwierzęta jej nie syntetyzują. Jej naturalnym dostawcą są kiełki pszenicy, całe zboża, zielone warzywa liściaste jak sałata, szpinak oraz kapusta (luniaa)
NEWSY
  • Pieniądze chińskie w NBP Prawie 500 sztuk monet i banknotów chińskich, magiczny chiński miecz z monet, tzw. płacidła (czyli przedmioty, których używali Chińczycy zamiast pieniędzy), a także przedmioty
  • Czy nasi przodkowie tolerowali mleko? Organizmy Europejczyków dopiero kilka tysięcy lat temu dostosowały się do spożywania mleka. Na podstawie analizy szczątków ludzkich z epoki neolitycznej stwierdzono, że organizm ludzki
  • Kwasy tłuszczowe a choroby oczu Zwiększenie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może pomóc w zapobieganiu chorobom oczu - donoszą naukowcy z USA na łamach pisma Nature Medicine.
Copyright © 2007-2009seoteka