Wyszukiwarka
Hodowla strusi
Dodał , 2009-04-13 Autor / Opracowanie: Miakrol
Pierwsze próby hodowania strusi podjęto pod koniec XIX wieku w ogrodzie zoologicznym w Marsylii. Do Niemiec sprowadził te ptaki Karl Hagenbeck - podróżnik, właściciel wielkiej cyrkowej menażerii

|<  <<  <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12    >


Klasyfikacja skór strusich:

Pióra strusia
Znaczenie piór z punktu widzenia dochodowości stanowi około 10% wszystkich przychodów pochodzących ze sprzedaży strusich produktów.
Najcenniejsze są pióra białe, które wyrastają tylko u kogutów na skrzydłach i ogonie.
Pióra strusie wykorzystywane są plastyce i zdobnictwie, a dzięki ich własnościom antyelektrostatycznym, używa się ich również w optyce i elektronice do usuwania kurzu. . W przeciwieństwie do piór pawich, podobno pióra strusie "przynoszą szczęście", więc ludzie lubią nosić te mniejsze przy sobie, a z większych robią kompozycje w wazonach
Od jednego strusia po uboju uzyskuje się 1-1,2 kg piór krótkich (poniżej 22 cm) i 400-500 piór średnich i długich (powyżej 22 cm). W USA i w Europie za 1 kg strusich piór długich płaci się 300-350 USD. W Polsce strusie pióra są bardzo poszukiwane (rewie, teatry, wiele indywidualnych zamówień, a nawet lakiernie samochodowe). Największym popytem pióra cieszą się w Europie, USA, na Filipinach i w Brazylii (na tegoroczny karnawał Brazylijczycy zamówili aż 16 TON strusich piór).

Jaja
Jaja strusie znajdują zastosowanie w piekarnictwie. Ponadto mogą być również przedmiotem codziennej konsumpcji. Jaja te przyrządza się na wiele różnych sposobów. Na miękko gotowanie takiego jaja trwa około 45 minut, a na twardo dwukrotnie dłużej. W Polsce zainteresowanie strusimi jajami do spożycia odnotowuje się głównie ze strony restauracji, które szukając trochę oryginalności i egzotyki chcą serwować jajecznicę z jednego jaja przeznaczoną dla 8-10 osób.

Nadto, wielu indywidualnych konsumentów pragnie nabyć strusie jajo na szczególne okazje np. urodziny czy rocznicę ślubu. Głównie w tych kategoriach - dużej dozy egzotyki - można rozpatrywać możliwość wykorzystania jaj strusi do bezpośredniej konsumpcji. Zdecydowanie największy popyt na jaja strusi przypada na okres Wielkanocy. Obecnie cena jednego jaja strusiego wynosi w Polsce 50-100 zł. Jajo strusia wazy ok. 1,5 kg, lecz zdarzają się jaja do 2,3 kg. Zawiera ok. 1000 g białka i 320 g żółtka. Jeżeli chodzi o zawartość cholesterolu, klasyfikuje się pomiędzy indykiem i kaczką, a perlicą czy przepiórką. Całkowita jego zawartość jest zbliżona do zawartości w jajku kurzym. Analizując dalej wartość dietetyczną dowiemy się, iż w jajku strusim obserwowany jest stosunkowo duży udział wielonienasyconych kwasów tłuszczowych żółtka, a ich stosunek do kwasów nasyconych jest w porównaniu z innymi gatunkami drobiu najwyższy, co powoduje, że jaja strusie pod względem dietetycznym są wyborne
 

|<  <<  <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12    >






WARTO PRZECZYTAĆ
  • Naukowa praca i recenzja książki Zdarzyło się kiedyś, że dwóch młodych brodatych radykałów, dziś może niektórzy powiedzieliby-ekstremistów, przystąpiło do tajnej- można powiedzieć, że dzisiaj to by była nielegalna organizacja
  • Nowy serwis komputerowy w Krakowie specjalizujący się w produktach Apple Prezentacja naszego nowego serwisu komputerowego w Krakowie połączona z analizą branży oraz konkurencji w Krakowie
  • Procesy zbrodniarzy Po raz pierwszy problem ukarania winnych rozpętania wojny i masowego ludobójstwa podjęto na konferencji w Moskwie 1 listopada 1943 r.
  • Środowisko Ogół elementów nieożywionych i ożywionych, zarówno naturalnych jak i powstałych w wyniku działalności człowieka, występujących na określonym obszarze oraz ich wzajemne powiązania,
NEWSY
Copyright © 2007-2009seoteka