Wyszukiwarka
Hodowla strusi
Dodał , 2009-04-13 Autor / Opracowanie: Miakrol
Pierwsze próby hodowania strusi podjęto pod koniec XIX wieku w ogrodzie zoologicznym w Marsylii. Do Niemiec sprowadził te ptaki Karl Hagenbeck - podróżnik, właściciel wielkiej cyrkowej menażerii

|<  <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12    >


Mięso jest koloru czerwonego, ale o większej intensywności barwy niż wołowina. Jest kruche i smaczne, jednak słodsze i nieco mniej soczyste niż wołowina i zbliżone smakiem do dziczyzny.
Z jednego strusia ważącego ok.100 kg uzyskuje się 40 kg dobrego mięsa. Największą masę mięsa dostarcza udo, które może ważyć nawet do 30 kg oraz tylne szynki.
Nie należy zapominać iż podczas gotowania nie następuje ubytek masy mięsa, jak ma to miejsce np. w wołowinie. Podsumowując, pod względem zdrowotnym oraz smakowym strusina jest produktem bardzo cennym i poszukiwanym.

Mięso ze strusia jest szczególnie cenione przez ludzi, którym zależy na zdrowym odżywianiu się, schudnięciu i utrzymaniu ładnej sylwetki. Jest popularne wśród sportowców, bo pomaga w kształtowaniu mięśni (jest bardzo chude i zawiera dużo białka).
Mięso strusi przyrządza się na wiele sposobów. Brytyjczycy, którzy bardzo lubią steki i befsztyki, przygotowują je podobnie jak wołowinę.

Przewożenie żywych strusi - ptaków bardzo delikatnych - powoduje, że mięso traci na jakości. Należy pamiętać, że przygotowuje się z nich ekskluzywne potrawy.

Skóra ze strusia
Obok mięsa bardzo cennym strusim produktem jest skóra. Wartość skóry to połowa wartości całego ptaka. Obecnie skóra strusia uważana jest za produkt najwyższej jakości i bywa porównywana z luksusowymi skórami krokodyli i słoni. Ceni się ją nawet wyżej między innymi z racji większej wytrzymałości i odpornością na działanie wody, jak również za jej naturalną fakturę zewnętrzną.

Ze skóry strusi wytwarza się luksusową galanterię ? buty, rękawiczki, torebki, paski, portfele, nesesery, kurtki. Zależnie od naturalnej faktury skóry kształtuje się jej cena. Najbardziej poszukiwana i jednocześnie najdroższa jest skóra z grzbietu i piersi z charakterystyczną pęcherzykowatą fakturą. Innego rodzaju skóra, pokryta zrogowaciałymi płytkami, pochodzi z kończyn dolnych ptaków. Wytwarza się z niej m.in. buty kowbojskie, które kosztują kilkaset dolarów. Od jednego strusia uzyskuje się 1.2- 1.4 m2 skóry. Na początku 2000 roku cena surowej skóry strusiej w klasie I wynosiła od 130 do 170 USD. Głównymi odbiorcami skór są Francja, Włochy, Hiszpania, Japonia.

Zdejmowanie skóry:
1. Do uboju przeznaczać należy ptaki ważące co najmniej 100 kg.
2. Bezpośrednio po uboju bardzo starannie trzeba spuścić krew i dokładnie oczyścić skórę z piór.
3. Skórę należy ściągnąć dokładnie według schematu cięć podanego na rysunku i filmie demonstracyjnym.
4. Rozpoczynamy rozcinanie skóry od wewnętrznej powierzchni jednego skrzydła (K-E) posuwając się dalej w kierunku punktu F. Następnie rozcinamy drugie skrzydło (L-E). Dalej należy rozciąć odcinki M-B oraz M-C i dokonać ściągnięcia skóry z części brzusznej kierując się w kierunku głowy wzdłuż środkowej linii szyi (G-H-I). Odciąć kończyny. Dalszą czynnością jest zdjęcie skóry z odcinka A-B oraz C-D.
5. Szczególną uwagę należy zwrócić na kloakę (F) - należy zdjęć skórę w całości z tej części ptaka (nie odcinać skóry z części grzbietowej!).
6. Należy również ściągnąć skórę z kończyn.
7. Po zdjęciu skórę należy natychmiast spłukać zimną wodą i pozbawić resztek mięsa i tłuszczu, w przeciwnym razie trudno jest ja zakonserwować. Gruba warstwa mięsa i tłuszczu długo utrzymuje wilgoć i utrudnia przenikanie soli.
8. Mięso i tłuszcz z mizdry skóry płasko zdjętej usuwa się na kłodzie za pomocą tępego noża wykonanego z twardego drewna.
9. Skórę wymizdrowaną należy włożyć do roztworu solanki (sól z wodą w proporcji 1:3) na 2-4 godziny, po czym rozwiesić do odcieknięcia na 2-4 godziny.
10. Następnie skórę należy rozłożyć i dokładnie nasolić (1-1,5 kg soli/skórę), złożyć mizdrą do wewnątrz, zapakować do podwójnej torby foliowej i dostarczyć natychmiast do naszej chłodni (tu będzie składowana w temp.2-3 °C), nie później niż 4-5 dni od uboju ptaka. 

|<  <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12    >






WARTO PRZECZYTAĆ
  • Podstawowe pojęcia statystyki Zbiorowości statystyczne lub populacje statystyczne- zbiór dowolnych elementów (osób, przedmiotów, faktów), podobnych pod względem określonych cech i poddanych badaniom statystycznym.
  • Wonga: Pożyczka za 10 zł - opinia i test Wonga to jedna z najbardziej rozpoznawalnych firm oferujących pożyczki internetowe. W zasadzie można uznać tą firmę za prekursora pożyczek online w Polsce.
  • Wielkie katastrofy Wielkie katastrofy i nieszczęścia poruszają nas zawsze z niezmienną siłą. Katastrofy spowodowane siłami natury, dowodzą, że przyroda nie została jeszcze opanowana.
  • Reklama zewnętrzna Reklama zewnętrzna jest najstarszą formą komunikacji wizualnej. Znaki i malowidła znajdowano w ruinach Pompei i na średniowiecznych budowlach w europejskich miastach.
NEWSY
  • Usługi dla wojska w TTcomm S.A TTcomm S.A., jako największy dostawca usług satelitarnych w Polsce i Europie, posiada w swojej ofercie bogaty zestaw usług i dostaw urządzeń dla wojska
  • Trzy mln turystów przyjechało w lipcu w Tatry Dobra pogoda w lipcu sprawiła, że polskie Tatry odwiedziła rekordowa liczba turystów. Granice Tatrzańskiego Parku Narodowego przekroczyło w tym czasie ponad pół miliona osób.
  • Dekoder MPEG-4 wielkości karty Czy można sobie wyobrazić dekoder MPEG-4 o wymiarach karty kredytowej? Dzięki wyprodukowanemu przez francuską firmę Neotion - Pocket DTV, każdy może oglądać znakomitej jakości obraz w kompresji
Copyright © 2007-2009seoteka