Wyszukiwarka
Wegetarianizm i jego odmiany
Dodał admin, 2008-02-21
Wegetarianizm jako najogólniejsza orientacja żywieniowa kładzie największy nacisk na wyłączenie z diety mięsa, motywując to względami humanitarnymi i zdrowotnymi.

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11    >  >>  >|


Spożywanie mięsa posiada jeszcze jedno przeklęte oblicze jakim są straszliwe skażenia związane z jego produkcją. Zaczyna się to już w oborach - płynne i stałe odchody miloinów zwierząt w 206 tys. obór w USA są od 10 do kilkuset razy bardziej stężone od przeciętnych ścieków komunalnych. Zawartość tlenu w wodzie gwałtownie się obniża, podczas gdy poziom amoniaku, azotanów, fosforanów i bakterii gwałtownie sie podnosi. Dalej mamy do czynienia ze ściekami wytwarzanymi przez rzeźnie. "Produkują" one miliony ton tłuszczu, odpadów skór zwierzęcych, resztek z czyszczenia pojemników, treści jelitowej i odchodów zwierzęcych. Wkład zwiezrąt hodowlanych w zatruwanie wody jest ponad 10-cio krotnie wyższy niż ścieków z gospodarstw domowych, a ponad 3-krotnie wyzszy, niż ścieków przemysłowych.

Za: "Ochraniać wszelkie życie", P. Kapleau, Wyd. Pusty Obłok, Warszawa 1985

Względy zdrowotne Uważa się, że dieta wegetariańska jest pod wieloma względami korzystna. Badania wykazały, że wegetarianie rzadziej cierpią z powodu choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia, otyłości, cukrzycy, raka różnych narządów, uchyłkowatości jelit i innych i innych zaburzeń jelitowych, kamicy żółciowej i nerkowej, osteoporozy. Diety wegetariańskie są także stosowane w leczeniu schorzeń takich jak reu matoidalne zapalenie stawów i zespół nerczycowy. Dickerson i Davis (1986) badali pary małżeńskie wegetarian z nie-wegetarianmi w odniesieniu do ich ogólnej kondycji zdrowotnej. Określono, że wizyty wegetarian stanowiły 22% wizyt nie-wegetarian. Podobna była proporcja czasu spędzanego w szpitalu przez przedstawicieli obu tych grup.

Typowa dieta wegetariańska spełnia zalecenia ekspertów dietetyki w zakresie zdrowego odżywiania. Dieta jest uboga w tłuszcze nasycone, bogata w błonnik, węglowodany złożone, świeże owoce i warzywa. Lakto-wegetarianie spożywają średnio 35% pokarmów dostarczających energię w postaci tłuszczu. Wegetarianie maja tendencję do spożywania wiekszej lości tłuszczów wielonienasyconych w stosunku do nasyconych. Produkty zwierzęce są głównym źródłem tłuszczów nasyconych. Najnowsze badania podkreślają znaczenie ochronnego wpływu antyutleniających związków, obecnych w świeżych warzywach i owocach. Te antyutleniacze to betakaroten - prowitamina A, witamina C i E. Wielu badaczy uważa, że te składniki pożywienia odgrywaja główną rolę w zaponieganiu chorobom przewlekłym, takim jak choroba wieńcowa czy rak.
Choroby naczyń wieńcowych są główną przyczyną śmiertelności w Wielkiej Brytanii - 50% wszystkich zgonów. Większość tych zgonów spowodowana jest chorobą wieńcową. Dane z Oxfordzkich Badań Wegetarian sugerują, że częstość występowania choroby wieńcowej serca może być 24% niższa u wegetarian, a 57% niższa u wegan. Burr i Butland (1998) podają, że śmiertelność wegetarian z powodu choroby serca jest niższa niż nastawionych prozdrowotnie nie-wegetarian. śmiertelność z powodu choroby niedokrwiennej serca była 57% niższa niż w całej populacji i 18% niższa niż u nie-wegetarian, przestrzegających zasad zdrowego odżywiania. Zgony spowodowane chorobą naczyniową mózgu były 43% rzadsze u wegetarian w porównaniu z całą populacją. Chroniący wpływ diety wegetariańskiej jest prawdopodobnie związany z niższym poziomem cholesterolu obserwowanym u wegetarian. Thorogood (1990) określił, iż poziom cholesterolu jest o 10% niższy u wegetarian niż u osób jedzących mięso nastawionych prozdrowotnie. Wysoki poziom cholesterolu we krwi jest pierwszoplanowym czynnikiem ryzyka w chorobie wieńcowej. U wegetarian znacząco nizszy jest poziom frakcji niskocząsteczkowych lipoprotein. Ta frakcja cholesterolu jest szczególnie odpowiedzialna za choroby serca. Badania sugerują, że 10% redukacja cholesterolu we krwi może spowodować 30% spadek częstości występowania choroby wieńcowej. 

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11    >  >>  >|






WARTO PRZECZYTAĆ
  • Motoryczność człowieka Rozwój motoryczny człowieka uzależniony jest od pewnych, zmieniających się z wiekiem cech, jak wytrzymałość, czy elastyczność tkanki kostnej
  • Układ pokarmowy W dużym uproszczeniu układ pokarmowy składa się z jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelit oraz odbytu. Pożywienie, które spożywamy przechodzi przez przełyk do żołądka.
  • Wegetarianizm i jego odmiany Wegetarianizm jako najogólniejsza orientacja żywieniowa kładzie największy nacisk na wyłączenie z diety mięsa, motywując to względami humanitarnymi i zdrowotnymi.
  • Zaburzenia łaknienia Odżywianie się jest jedną z niezbędnych czynności życiowych organizmu ludzkiego. Jednak zaburzenia łaknienia występujące u niektórych ludzi stanowią poważne zagrożenie dla równowagi
NEWSY
Copyright © 2007-2009seoteka