Wyszukiwarka
Wegetarianizm i jego odmiany
Dodał admin, 2008-02-21
Wegetarianizm jako najogólniejsza orientacja żywieniowa kładzie największy nacisk na wyłączenie z diety mięsa, motywując to względami humanitarnymi i zdrowotnymi.

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11    >  >>  >|


Względy ekologiczneRośliny dostarczają o wiele więcej białka z jednostki powierzchni niż zwierzęta hodowlane: hektar ziemi przeznaczonej pod uprawę zbóż może dostarczyć 5 razy więcej białka niż hektar ziemi przeznaczonej pod uprawę roślin strączkowych - nawet 10 razy więcej. Według sprawozdań Ministerstwa Rolnictwa USA, 91% kukurydzy, 77% soi, 64% prosa, 88% owsa i 99% sorgo, które były w obrocie handlowym w tym kraju w roku 1971, zużyto bezpośrednio na paszę dla zwierząt hodowlanych. Coraz większe wyzyskiwanie obszarów rolniczych, będące wynikiem wciąż wzrastającego popytu na mięso, wyjaławia glebę i pogarsza jakość pozostałej produkcji roślinnej, zwłaszcza zbóż. Na wytworzenie 1 kg białka zwierzęcego potrzeba przeciętnie 8 kg białka roślinnego, przy czym najgorszy wskaźnik wykazują krowy - 1:21. Wskutek tak małego pożytku, każdego roku ludzkość traci 118 milonów ton białka roślinnego, co jest ilością równą 90% corocznego deficytu białka na świecie. W jaki sposób popyt na mięso, którego produkcja wiąże się z tak ogromnymi stratami białka roślinnego, pasuje do szerszego obrazu głodu na świecie? Oto dane za rok 1987:
ˇ Liczba mieszkańców USA: 243 miliony
ˇ Ilość ludzi, którzy mogliby wyżywić się ziarnami zbóż i soją zjadaną przez amerykańskie zwierzęta hodowlane: ponad 1 miliard
ˇ Procent kukurydzy wyprodukowanej w USA i zjadanej przez ludzi: 20%
ˇ Procent kukurydzy wyprodukowanej w USA i zjadanej przez zwierzęta: 80%
ˇ Procent owsa wyprodukowanego w USA i zjadanego przez zwierzęta: 95%
ˇ Procent białka marnowanego przez przetwarzanie go przez zwierzęta: 90%
ˇ Procent węglowodanów marnowanych przez przetwarzanie ich przez zwierzęta: 99%
ˇ Procent błonnika marnowanego przez przetwarzanie go przez zwierzęta: 100%
ˇ Ile ziemniaków można otrzymać z 1 akra: 20 000 funtów
ˇ Ile wołowiny można otrzymać z 1 akra: 165 funtów
ˇ Ile funtów ziarna i soi potrzeba do wyprodukowania 1 funta wołowiny: 16 funtów
ˇ Ile białka roślinnego potrzeba do wytworzenia 1 funta mięsa z kurczaka: 5 funtów
ˇ Ile białka roślinnego potrzeba do wytworzenia 1 funta mięsa wieprzowego: 7,5 funtów
ˇ Ilu wegan mogłoby się wyżywić na terenie potrzebnym do wyżywienia 1 osoby jedzącej mięso: 20
ˇ Jak często na świecie umiera z głodu dziecko: co 2 sekundy
ˇ Ile dzieci umiera każdego dnia z głodu: 40 000
ˇ Ilu ludzi umrze z głodu w tym roku: 60 milionów
Dalsze straty w zasobach naturalnych biorą się z wielkoprzemysłowego chowu i zbyt intensywnego wypasu. Wypasanie jednorodnych stad na ogradzanych pastwiskach może często doprowadzać do ruiny żyzne tereny rolnicze ogołacajac je doszczętnie. Przemysł mięsny przesyca zanieczyszczeniami nie tylko żywność, ale i inne składniki bogactw naturalnych. Zużycie wody w diecie wegańskiej, jeśli wziąć pod uwagę nawadnianie upraw oraz mycie i gotowanie żywności przed spożyciem, wynosi około 1150 litrów dziennie na osobę; osoba spożywająca wszystkie rodzaje pożywienia (mięso, wędliny, jajka, nabiał) wobec dodatkowego zużycia wody w rzeźniach oraz przeznaczonej na pojenie zwierząt, potrzebuje niewiarygodnej ilości 9 500 litrów dziennie na osobę. Zużycie wody na osobę przez wegetarian spożywających nabiał i jajka wypada pomiędzy tymi liczbami. 

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11    >  >>  >|






WARTO PRZECZYTAĆ
  • Klonowanie Internimizm genetyczny- człowiek będzie kojarzony z klonem, ale poprzez wychowywanie w innym środowisku, będzie zupełnie innym człowiekiem (luniaa)
  • Wegetarianizm i jego odmiany Wegetarianizm jako najogólniejsza orientacja żywieniowa kładzie największy nacisk na wyłączenie z diety mięsa, motywując to względami humanitarnymi i zdrowotnymi.
  • Profilaktyka uzależnień dzieci i młodzieży W Polsce coraz więcej dzieci i młodzieży sięga po napoje alkoholowe czy narkotyki zaburzając swój rozwój fizyczny i psychospołeczny, wchodząc na drogę uzależnienia.
  • Układ pokarmowy W dużym uproszczeniu układ pokarmowy składa się z jamy ustnej, przełyku, żołądka, jelit oraz odbytu. Pożywienie, które spożywamy przechodzi przez przełyk do żołądka.
NEWSY
  • Styczniowe niebo Styczeń szykuje nam wiele atrakcji: wysokie maksimum aktywności Kwadrantydów, jasną kometę 8P/Tuttle, wciąż jasnego Marsa i zbliżającego się do opozycji Saturna
  • Coraz więcej firm prowadzi księgi on-line Prowadzenie księgowości on-line pozwala przesyłać elektronicznie faktury i sprawdzać na bieżąco rozliczenia prowadzone przez biuro rachunkowe. Jednak barierą dla firm
  • Niemiecki rynek pracy otwarty dla Polski od 2009 r.? Rząd niemiecki debatuje nad uchyleniem ograniczenia rynku pracy dla obywateli z krajów Europy Środkowej i Wschodniej, jeszcze przed 2009 rokiem. Unijny komisarz ds. zatrudnienia
Copyright © 2007-2009seoteka