Wyszukiwarka
Węglowodany, białka i witaminy
Dodał admin, 2008-02-21
Bialka sa jednym z najwazniejszych skladników pokarmowych. Organizm czlowieka zawiera okolo 65% wody, 20% bialek, 10% tluszczów, 1% weglowodanów i 4% skladników mineralnych.

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11    >  >|


„DOBRE" WEGLOWODANY
Naleza do nich te, których przyswajalnosc przez organizm jest slaba. W efekcie powoduja one niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi (stezenie cukru we krwi).
Wymienic tutaj mozna pelnoziarniste produkty zbozowe, brazowy nieoczyszczony ryz, niektóre produkty bogate w skrobie (soczewica, fasola), oraz warzywa i owoce zawierajace duzo blonnika i niewiele glukozy (por, rzepa, salata, zielona fasolka).
Grupy ludnosci Weglowodany w g/24 h Dzieci1 - 7 lat165 - 1804 - 6 lat230 - 2507 - 9 lat280 - 33010 - 12 lat350 - 385Dziewczeta13 -15 lat380 - 39016 - 20 lat390 - 450Chlopcy13 - 15 lat460 - 52516 - 20 lat535 - 600MezczyzniPraca siedzaca350 - 410Umiarkowanie czynni435 - 510Ciezko pracujacy fizycznie550 - 660Bardzo ciezko pracujacy fizycznie665 - 745KobietyZajecia siedzace300 - 360Umiarkowanie czynne395 - 440Ciezka praca fizyczna435 - 510Ciezarne360 - 430Karmiace450 - 525Osoby w wieku powyzej 65 lat330 - 365Tluszcze - skladnik pokarmowy, sa obok weglowodanów i bia3ek trzecia podstawowa grupa skladników pokarmowych spelniajaca w organizmie glównie funkcje energetyczna. Wchodza w sklad tkanek organizmu i zapewniaja przechowywanie substancji regulujacych rozpuszczalnych w tluszczach jak np. witaminy A, E, D i K. Tluszcze stanowia dla organizmu skoncentrowane zródlo energii dostarczajac w jednym gramie 9 kilokalorii oraz moga byc, w przeciwienstwie do weglowodanów, magazynowane w organizmie. Tluszcze to zwiazki powstale z polaczenia glicerolu z róznymi kwasami t3uszczowymi jedna, dwiema lub trzema czasteczkami dajac, jedno, dwu lub trójglicerydy.
Wszystkie tluszcze sa lipidami lecz w organizmie wystepuja wazne lipidy, które nie sa tluszczami. Naleza do nich cholesterol, beta-karoten i fosfolipidy, jak wosk i lecytyna, która wchodzi w sklad wszystkich blon komórkowych. W rzeczywistosci skladnikiem blon komórkowych nie jest sama lecytyna lecz mieszanina fosfolipidów: lecytyny, inozyny i kefaliny. Tluszcze nasycone, zawierajace kwasy nasycone maja konsystencje stala, sa bardziej odporne na utlenienie i znajduja sie w tluszczach zwierzecych jak smalec, maslo i w mniejszych ilosciach w innych tluszczach i olejach. Tluszcz jest tym jest twardszy i ma wyzsza temperature topnienia im wiecej zawiera kwasów nasyconych. Stala konsystencje posiadaja równiez tluszcze powstale z uwodornienia kwasów tluszczowych nienasyconych o konfiguracji czasteczek “trans”. Proces utwardzania w ten sposób tluszczów jest wykorzystywany w produkcji margaryn. Transizomery wystepuja w niewielkich ilosciach w mleku, okolo 5% jest ich w masle i loju wolowym a w twardej margarynie do 65%. Wieksza ilosc tluszczów nasyconych i transizomerów powoduje wieksza twardosc produktu. Spozywanie tluszczów nasyconych i tluszczów zawierajacych kwasy “trans”jest niekorzystne dla zdrowia gdyz zaburzaja one gospodarke lipidowa, powoduja zmiany miażdżycowe a w procesie ich spalania powstaje bardzo duza ilosc wolnych rodników
Maslo zawiera okolo 55% nasyconych kwasów tluszczowych, smalec 42%, olej sojowy 15%, rzepakowy 6%. Tluszcze nienasycone powstale z kwasów tluszczowych nienasyconych (o konfiguracji czasteczki “cis”), sa plynne i pochodza ze zródel roslinnych (oleje). Tluszcze nienasycone dostarczaja organizmowi czlowieka niezbednych nienasyconych kwasów tluszczowych - NNKT. W celu zachowania dobrego zdrowia przynajmniej 1 do 2% dobowej energii powinno pochodzic ze spalania NNKT. Uczestnicza one w tworzeniu membran otaczajacych w komórce oraz transportuja cholesterol i skladniki odzywcze. NNKT wzmacniaja dzialanie ukladu odpornosciowego, przeciwdzialaja artretyzmowi i reumatyzmowi, miazdzycy i chorobie niedokrwiennej serca. Brak w diecie NNKT moze powodowac negatywne konsekwencje zdrowotne jak: migreny, zmniejszenie ostrosci wzroku, bezplodnosc, poczucie pragnienia, zmiany skórne i luszczenie sie naskórka, nawracajace infekcje, suchosc i odbarwienia skóry, zwiekszona lamliwosc naczyn wlosowatych itp. 

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11    >  >|






WARTO PRZECZYTAĆ
  • Maseczki firmy JADWIGA Jedną z firm produkujących różnego rodzaju kosmetyki, m.in. maseczki, jest „JADWIGA”. Firma ta zyskała wiele pucharów i medali za jakość swych produktów.
  • Anoreksja i bulimia Zaburzenia odżywiania występują pod dwiema postaciami: jadłowstrętu psychicznego - zwanego anoreksją (anorexia nervosa) oraz żarłoczności psychicznej - zwanego bulimią (luniaa)
  • Kinezyterapia Metoda PETO Twórcą metody PETO był węgierski lekarz, filozof i pedagog. W 1947r. utworzył w Budapeszcie Instytut Osób Niepełnosprawnych Ruchowo.
  • Pielęgnacja cery Starzenie skóry to naturalny i nieunikniony proces, który jest uzależniony od wielu różnych czynników: genetycznych, hormonalnych i środowiskowych.
NEWSY
Copyright © 2007-2009seoteka