Wyszukiwarka
Węglowodany, białka i witaminy
Dodał admin, 2008-02-21
Bialka sa jednym z najwazniejszych skladników pokarmowych. Organizm czlowieka zawiera okolo 65% wody, 20% bialek, 10% tluszczów, 1% weglowodanów i 4% skladników mineralnych.

|<  <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12    >


Witamina B5 ma wplyw na wytwarzanie witaminy D.
Wspóldziala z innymi witaminami grupy B, nalezy je wiec przyjmowac razem.
Pomaga nam uporac sie z sytuacjami stresowymi, lagodzi stany zapalne w organizmie.
Przyczynia sie - choc tylko posrednio - do zachowania szczuplej sylwetki lub do utraty wagi, gdyz przyspiesza uwalnianie sie tluszczów z komórek tluszczowych. Dzieki temu pomaga w spalaniu tluszczów.
Zapewnia swiezosc i sile, wiec jej niedobór czesto wystepuje u osób wykonujacych prace fizyczna, a takze u sportowców, którzy po wyczerpujacych zawodach popadaja w nastrój graniczacy z zalamaniem nerwowym i nie potrafia sobie poradzic z konfliktami oraz ze stresami.
W ciagu 24 godzin witamina B5 potrafi calkowicie odswiezyc mózg i usunac stany roztargnienia, zwatpienia, oslabienie pamieci, niezdolnosc do koncentracji i nauki oraz lekkie stany depresji.

Witamina B6 wspóldziala z witaminą B2 oraz B12.
Zbyt mala ilośc witaminy B6 wywoluje nizszy poziom witaminy C we krwi, a niedobór witaminy C wzmaga wydalanie B6.
Niedobór witaminy B6 utrudnia dzialanie niektórych pierwiastków koniecznych do prawidlowego funkcjonowania organizmu, a wiec wapnia, magnezu, miedzi, a takze selenu.
Witamina B6 nie ulega zniszczeniu w wodzie. Ulega jednak rozkladowi w środowisku obojetnym lub alkalicznym, a takze pod wplywem światla.
Straty naturalnej witaminy B6 podczas suszenia mleka wynoszą od 30-70%. Zadziwiajśce jest jednak to, ze witamina B6 dodana sztucznie do mleka tuz przed jego suszeniem przechodzi do suchego produktu niemal bez strat.

Witamina B7 ulega stopniowemu rozkladowi pod wplywem promieniowania UV.
W suchej postaci jest dosc trwala, ale w silnie kwasnych i alkalicznych roztworach traci swoja aktywnosc biologiczna, szczególnie w podwyzszonej temperaturze.
Wspóldziala z witaminami B5, B9 oraz B12.
Lagodzi objawy niedoboru witaminy B5 i cynku.
Aktywnosc witaminy B9 jest nierozlacznie zwiazana z obecnoscia witaminy B12 w organizmie.
Najczesciej niedobór witaminy B9 objawia sie u ciezarnych kobiet i u osób w starszym wieku.
Ilosc witaminy B9 w organizmie obnizaja drastycznie: naduzywanie alkoholu, stres, palenie, picie duzej ilosci kawy (zawierajacej kofeine), nadmierne spozywanie leków (takich jak aspiryna, leki przeciwdrgawkowe), srodki antykoncepcyjne oraz schorzenia watroby.
Witaminie B9 szkodzi niewlasciwe przechowywanie produktów (zbyt dlugie i w zbyt wysokiej temperaturze), a takze dlugotrwale gotowanie i wielokrotne odgrzewanie.
W czasie gotowania witamina B9 przechodzi do roztworu, nie nalezy wiec wylewac wywaru z gotowanych produktów, ale uzyc go podczas przygotowywania potraw.
Osoby, które lubia sie opalac lub chodza do solarium, potrzebuja wiecej witaminy B9, gdyz promienie sloneczne spalaja jej czasteczki.
Duzo witaminy B9 powinni spozywac ludzie nadpobudliwi oraz dzieci (szczególnie te nadmiernie ruchliwe).
 

|<  <  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12    >






WARTO PRZECZYTAĆ
  • Zatrucie ołowiem MMetale są w środowisku bardzo rozpowszechnione. W rudach i skalach górotworu występują najczęściej w postaci tlenków.
  • Wegetarianizm i jego odmiany Wegetarianizm jako najogólniejsza orientacja żywieniowa kładzie największy nacisk na wyłączenie z diety mięsa, motywując to względami humanitarnymi i zdrowotnymi.
  • Jontoforeza Metoda lecznicza, forma elektroterapii polegająca na wprowadzeniu cząstek obdarzonych ładunkiem elektrycznym - jonów - do organizmu przez skórę lub śluzówkę z pomocą odpowiedniego urządzenia
  • Węglowodany, białka i witaminy Bialka sa jednym z najwazniejszych skladników pokarmowych. Organizm czlowieka zawiera okolo 65% wody, 20% bialek, 10% tluszczów, 1% weglowodanów i 4% skladników mineralnych.
NEWSY
  • Dramat Chelsea - 13 kontuzjowanych piłkarzy Statystycy wyliczyli, że w składzie z Terrym "The Blues" traci jedną bramkę na dwa mecze ligowe. Bez niego zaś jednego gola na jedno spotkanie. To nie koniec zmartwień Mourinho.
  • Podyplomowe studia pośredników w obrocie nieruchomościami Studia prowadzone są przez Wyższą Szkołę Administracji i Zarządzania w Przemyślu i w Rzeszowie w porozumieniu z Rzeszowskim Stowarzyszeniem Pośredników w Obrocie Nieruchomościami.
  • SGGW rozpoczyna rekrutację W tym roku SGGW otworzyła cztery nowe kierunki: dietetykę, logistykę, informatykę i pedagogikę. Dietetykę na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji będzie mogło studiować 60 osób.
Copyright © 2007-2009seoteka