Wyszukiwarka
Nawyki żywieniowe
Dodał admin, 2008-02-21
Jedzenie jest częścią naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale i przyjemności.

<  1  2  3  4  5  6  


 Konserwacja żywności
Konserwacja produktów dąży do zachowania naturalnych własności i wartości odżywczych produktów, starając się ograniczyć – zahamować, całkowicie zniszczyć lub uniemożliwić niekorzystne działanie zarówno niektórych enzymów jak i drobnoustrojów.
1. Fizyczne metody konserwacji z wykorzystaniem niskich temperatur:
• utrwalanie żywności metodą chłodzenia i zamrażania
2. Fizyczne metody konserwacji z wykorzystaniem wysokich temperatur:
• pasteryzacja
• sterylizacja
• suszenie
• tyndalizacja
3. Chemiczne metody konserwacji:
• cukrzenie
• solenie
• marynowanie
• peklowanie
• środki konserwujące
4. Fizykochemiczne metody konserwacji:
• wędzenie
5. Biologiczne metody konserwacji:
• Kwaszenie
6. Nowoczesne metody konserwacji:
• radiacyjne metody konserwacji
• drgania dźwiękowe i naddźwiękowe jako czynnik konserwujący
• utrwalanie przez usuwanie pewnych składników niezbędnych dla drobnoustrojów
• skojarzone metody utrwalania żywności Magazynowanie i przechowywanie żywności:
Od tego czy żywność jest zdrowa nie zależy tylko jej skład. Bardzo ważnym czynnikiem powodującym uszkodzenie, zepsucie towaru jest jego niewłaściwe przechowywanie. Należy przestrzegać wyznaczonych norma, dotyczących właśnie przechowywania i magazynowania produktów spożywczych:
• Żywność łatwo psującą się, należy umieszczać w urządzeniach i ladach chłodniczych;
• Produkty spożywcze należy przechowywać na regałach i podestach;
• Na niższych półkach układać wg grup produkty w opakowaniach, na wyższych produkty suche- sprzedawane luzem;
• produkty spożywcze po upływie terminu przydatności do spożycia powinno się wycofać ze sprzedaży
Ważne jest także przestrzeganie norm dotyczących pomieszczeń, w których są umieszczone produkty. Pomieszczenia przeznaczone do sprzedaży i przechowywania produktów spożywczych należy:
• zabezpieczyć przed owadami i gryzoniami;
• utrzymywać w czystości;
• przeprowadzać w nich okresową dezynfekcję, dezynsekcję, deratyzację;
• zapobiegać krzyżowaniu się dróg czystych z brudnymi.


<  1  2  3  4  5  6  






WARTO PRZECZYTAĆ
  • Jonoforeza – zastosowanie w fizykoterapii i kosmetyce Pierwsze wzmianki o próbach wykorzystania elektryczności w celach leczniczych pochodzą już ze starożytności. Początki elektrolecznictwa sięgają XVIII wieku, kiedy to Luigi Galwani...(lobuuuz)
  • Preparaty ziołowe w kosmetyce. W dzisiejszych czasach człowiek coraz częściej korzysta z dobrodziejstw natury, którymi są zioła. Ziołami leczy się m.in. bóle głowy, przeziębienia, a w wielu przypadkach pomagają chorym na raka.
  • Układ krążenia Układ krążenia możemy porównać do systemu wodociągowego albo układu transportującego wodę i substancje odżywcze w drzewie. Substancją transportową jest w organizmie ludzkim krew
  • Węglowodany, białka i witaminy Bialka sa jednym z najwazniejszych skladników pokarmowych. Organizm czlowieka zawiera okolo 65% wody, 20% bialek, 10% tluszczów, 1% weglowodanów i 4% skladników mineralnych.
NEWSY
Copyright © 2007-2009seoteka