Wyszukiwarka
Turystyka w EU
Dodał admin, 2007-10-14 Autor / Opracowanie: Gosiaczek
Przewiduje się, że po przystąpieniu do EU w Polsce nastąpi przyspieszenie tempa wzrostu gospodarczego, co powinno korzystnie wpłynąć również na branżę turystyczną, zwiększając popyt na jej usługi
Charakterystyczną cechą systemu HACCP jest to, że tworzy się go indywidualnie dla każdego zakładu, uwzględniając specyfikę prowadzonej w nim działalności. Stopień skomplikowania systemu jest ściśle uzależniony od ilości i charakteru występujących zagrożeń. Niewątpliwie, specyfika postępowania z żywnością w zakładzie żywienia zbiorowego powoduje, że systemy HACCP wdrażane w tych zakładach różnią się od systemów wprowadzanych w typowych zakładach produkcyjnych. Jednakże elastyczność wpisana w filozofię tego systemu znacznie ułatwia wprowadzanie go w zakładach gastronomicznych.
Powstaje pytanie, czy i od kiedy polskie firmy żywnościowe, w tym zakłady gastronomiczne, będą musiały wdrożyć zasady GMP/GHP i system HACCP. W związku z planowanym wstąpieniem do Unii Europejskiej Polska musi w pełni dostosować swoje prawo żywnościowe do przepisów unijnych, w tym również do dyrektywy 93/43. Musi to nastąpić najpóźniej do dnia uzyskania członkostwa w UE, gdyż w tej dziedzinie nie przewiduje się żadnych okresów przejściowych. Częściowe wprowadzenie dyrektywy 93/43 już nastąpiło. Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z 2001 r. (po nowelizacji dokonanej w 2002 r.) definiuje pojęcia Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (art. 3 pkt. 33 i 34). Ustawa przewiduje wydanie rozporządzenia wykonawczego określającego szczegółowe wymagania higieniczne w produkcji i dystrybucji żywności. Do czasu jego wydania obowiązuje dotychczasowe rozporządzenie z 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi (Dz.U. z 2000 r. nr 30, poz. 377 z późn. zm.), które jest w zasadzie zgodne z zapisami dyrektywy 93/43/EWG.
W ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia przewidziano obowiązek wdrożenia 7–stopniowego systemu HACCP w zakładach prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu żywnością. Do zakładów tych ustawa zalicza również zakłady żywienia zbiorowego. Sam system HACCP zdefiniowany jest w Art. 3 ust. 1 pkt. 12 ustawy, natomiast obowiązek jego stosowania i zasady systemu zapisane są w Art. 28 – 32. Szczegółowe zasady stosowania systemu w zakładach zawarte będą w odpowiednim rozporządzeniu wykonawczym, które jeszcze nie zostało wydane. Obowiązek wdrożenia systemu HACCP ciąży na wszystkich zakładach produkcji i obrotu żywnością, z wyłączeniem małych przedsiębiorstw (zgodnie z ich definicją w ustawie Prawo działalności gospodarczej). Wyłączenie małych przedsiębiorstw, czyli tych zatrudniających do 50 pracowników, jest zasadniczo niezgodne z prawem europejskim, które takiej możliwości nie przewiduje. Istotny jest fakt, że przepisy ustawy dotyczące systemu HACCP zaczną obowiązywać dopiero od 1 stycznia 2004 r. (Art. 61).
Na pytanie, od kiedy i w których polskich firmach będzie musiał funkcjonować system HACCP nie da się w tej chwili ostatecznie odpowiedzieć, gdyż jest prawdopodobne, że polskie przepisy w tym zakresie będą jeszcze w niedługim czasie zmieniane. Być może nie zostanie przesunięta zapisana w ustawie o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia data 1 stycznia 2004 r. (obowiązek wprowadzenia HACCP przez firmy średnie i duże). Jest jednak mało prawdopodobne, aby zwolnienie z tego obowiązku firm małych, jako niezgodne z prawem Unii Europejskiej, utrzymało się dłużej niż do dnia wstąpienia Polski do UE.
Wspomniane już wcześniej nowe ogólne rozporządzenie dotyczące higieny żywności, które ma zastąpić dyrektywę 93/43 prawdopodobnie zacznie obowiązywać w roku 2004, trudno jednakże przewidzieć, w którym miesiącu. Istotne jest, że ten nowy akt prawny ma formę rozporządzenia, a nie dyrektywy, co oznacza, że będzie bezpośrednio obowiązywać we wszystkich państwach członkowskich UE, bez konieczności przenoszenia do krajowych systemów prawa. Jeżeli w dniu rozpoczęcia obowiązywania nowego rozporządzenia Polska będzie już członkiem UE (co jest prawdopodobne), to będzie ono automatycznie i bezpośrednio obowiązywać również w naszym kraju. Nowe europejskie rozporządzenie o higienie żywności nakłada obowiązek wdrożenia pełnego systemu HACCP w przedsiębiorstwach działających we wszystkich sektorach, wzdłuż całego łańcucha żywnościowego (produkcja, transport, handel i dystrybucja, gastronomia), z wyłączeniem jedynie podstawowej produkcji rolniczej. Rozporządzenie nie przewiduje żadnych zwolnień dla małych firm, a jedynie zapowiada opracowywanie dla nich poradników i innych pomocy we wdrażaniu systemu.
WARTO PRZECZYTAĆ
- Turystyka w EU Przewiduje się, że po przystąpieniu do EU w Polsce nastąpi przyspieszenie tempa wzrostu gospodarczego, co powinno korzystnie wpłynąć również na branżę turystyczną, zwiększając popyt na jej usługi
- Przekraczanie granicy EU Przystąpienie do Unii Europejskiej nie oznacza jednoczesnego włączenia Polski do strefy Schengen. Nie znikła więc kontrola naszych obywateli wjeżdżających do krajów UE i EOG. Od dnia 1 maja 2004
- Globalizacja w turystyce Globalizacja - jest bardzo szerokim i złożonym procesem, mającym wpływ na wszystkie sfery naszego życia: ekonomiczną, społeczną, polityczną, kulturową itd. w skali ogólnoświatowej.
- Organizacja i prowadzenie wycieczek Organizacja wycieczek - prawa pilota wycieczek, jego obowiążki oraz odpowiedzialność za turystów.
OSTATNIO DODANE
- Świeczki zapachowe i ozodbne - jaki mają na nas wpływ i jakie swiece wybierać.
- Lendon: Pożyczka internetowa za darmo - opinia i recenzja
- Wonga: Pożyczka za 10 zł - opinia i test
- Vivus: darmowa pożyczka w promocji (opinie, analizy i testy)
- Pożyczka Ekspreskasa w Ferratum Bank - nasza opinia
- Pożyczka Extraportfel - nasza opinia
- BGŻOptima - nietypowy internetowy rachunek oszczędnościowy
- Czarnogóra - kurorty w byłej Jugosławii
- Kiedy poczuje ciążę?
- Nowy serwis komputerowy w Krakowie specjalizujący się w produktach Apple
NEWSY
- Niesamowitwe właściwości żywicy Noryl GTX Firma GE Plastics przedstawiła listę najnowszych produktów, które zostały włączone do asortymentu GE ecomagination. Szczególnie ważne właściwości posiada żywica Noryl GTX.
- Kwasy tłuszczowe a choroby oczu Zwiększenie ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie może pomóc w zapobieganiu chorobom oczu - donoszą naukowcy z USA na łamach pisma Nature Medicine.
- Kraków bez barier Trwa konkurs „Kraków bez barier”, którego celem jest wyróżnienie najlepiej dostosowanych dla potrzeb osób niepełnosprawnych budynków oraz przestrzeni publicznej w mieście.
Serwisy warte odwiedzenia
Mapa strony
Biznes i ekonomia :: Hobby :: Internet :: Komputery :: Kultura :: Muzyka :: Motoryzacja :: Nauka i technika :: Rozrywka :: Sport :: Telekomunikacja :: Turystyka :: Zdrowie i uroda :: Inne :: Edukacja :: Spoleczeństwo :: AGD RTV :: Radio i telewizja :: Nieruchomości ::